Biologische bestrijding Varroamijt

October 20, 2016

De Varroamijt

Een grote bedreiging voor de bijen is de Varroamijt. Dit diertje nestelt zich in het broed van de bijen om zich voort te planten. In de wand van de broedcel legt ze eitjes. De jonge mijten voeden zich met de bijenpop. De jonge wijfjes worden al binnen de cel bevrucht. Na 4 tot 13 dagen beginnen deze mijten ook al weer eitjes te leggen en herhaalt zich het proces. Het gevolg is dat het bijenvolk snel verzwakt. Als er

geen bestrijding plaatsvindt, kan het volk hieraan ten onder gaan. 

Bestrijding

De meeste imkers bestrijden de Varroamijt met zuren. Er is echter sinds kort ook een andere, biologische methode om deze mijt te bestrijden nl. met een ander beestje de Roofmijt. De Roofmijt die bij het volk naar binnen loopt, doodt de Varroamijten. De roofmijten zijn actief tot een bepaalde temperatuur. Wordt de temparatuur hoger dan zal de roofmijt minder actief zijn en uiteindelijk sterven. Daarom is het nodig regelmatig nieuwe Roofmijten aan het volk toe te voegen.

Toegepast

Wij van Bijenweelde hebben deze methode afgelopen zomer toegepast. Heerlijk! Geen gerotzooi meer met gevaarlijke zuren. Beter voor de bijen, beter voor ons en beter voor u! Er zijn 

nl. geen resten zuur meer te vinden in de honing die de bijen produceren.

Please reload

Featured Posts

Opening winkeltje over ca. 1 maand

April 25, 2016

1/1
Please reload

Recent Posts

October 18, 2016

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2015 door Bijenwwlde. Proudly created with Wix.com

  • w-facebook
  • Twitter Clean