top of page

Biologische bestrijding Varroamijt

De Varroamijt

Een grote bedreiging voor de bijen is de Varroamijt. Dit diertje nestelt zich in het broed van de bijen om zich voort te planten. In de wand van de broedcel legt ze eitjes. De jonge mijten voeden zich met de bijenpop. De jonge wijfjes worden al binnen de cel bevrucht. Na 4 tot 13 dagen beginnen deze mijten ook al weer eitjes te leggen en herhaalt zich het proces. Het gevolg is dat het bijenvolk snel verzwakt. Als er

geen bestrijding plaatsvindt, kan het volk hieraan ten onder gaan.

Bestrijding

De meeste imkers bestrijden de Varroamijt met zuren. Er is echter sinds kort ook een andere, biologische methode om deze mijt te bestrijden nl. met een ander beestje de Roofmijt. De Roofmijt die bij het volk naar binnen loopt, doodt de Varroamijten. De roofmijten zijn actief tot een bepaalde temperatuur. Wordt de temparatuur hoger dan zal de roofmijt minder actief zijn en uiteindelijk sterven. Daarom is het nodig regelmatig nieuwe Roofmijten aan het volk toe te voegen.

Toegepast

Wij van Bijenweelde hebben deze methode afgelopen zomer toegepast. Heerlijk! Geen gerotzooi meer met gevaarlijke zuren. Beter voor de bijen, beter voor ons en beter voor u! Er zijn

nl. geen resten zuur meer te vinden in de honing die de bijen produceren.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page